Przekąski imprezowe powinny apetycznie wyglądać i tak samo smakować. Serwowane w oryginalnej i atrakcyjnej formie stanowią jeden z gwarantów udanego przyjęcia sylwestrowego. Dowiedz się, jak przygotować wyśmienite przekąski na ten wyjątkowy wieczór.
Przekąski sylwestrowe – przykłady:
- Jeśli wiesz, co to Super Bowl w Stanach Zjednoczonych, na pewno będziesz kojarzył guacamole. Ten doskonały dodatek do nachosów wymaga tego, abyś zaopatrzył się w awokado, tzw. odmianę Hass. Awokado obierz i poduś widelcem lub użyj blendera. Dodaj odrobinę kolendry i przeciśniętego przez prasę czosnku. Możesz dodać także drobno posiekaną papryczkę chili lub pepperoni. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę guacamole podawaj z chrupiącymi nachosami.
- Zapiekane bagietki z szynką i serem. To równie szybka i łatwa przekąska, która nie wymaga ani dużych nakładów finansowych i nie jest też pracochłonna. Aby wykonać takie przekąski pokrój bagietkę na małe kromki. Każdą kromkę posmaruj pesto lub lub jeśli nie masz pod ręką pesto użyj kremowego serka do smarowania pieczywa. Następnie ułóż drobno pokrojone kawałki szynki, mozzarelli oraz posiekanych ziół i papryki. Zapiekanki wstaw do piekarnika na kilka minut. Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj je gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika.
- Parówki w cieście francuskim lub domowe hot dogi. Obie propozycje są łatwe w wykonaniu. Gotowe ciasto francuskie kupisz w każdym markecie. Do ciasta zawijamy ser, parówki lub inne dodatki, według upodobania. Mogą być to kawałki czerwonej papryki lub ogórka konserwowego. Jeśli nie masz ochoty zawijać samodzielnie ciasta, możesz kupić gotowe, mrożone bagietki francuskie, co jeszcze bardziej ułatwi pracę w kuchni i skróci czas wykonania. Domowe hot dogi robimy w analogiczny sposób, jak parówki w cieście francuskim. Pamiętaj jednak, że w przypadku hot dogów, do piekarnika nie wkładamy świeżych warzyw. Pieczemy tylko parówki i ewentualnie ser, włożone do bułki posmarowanej sosem pomidorowym. Warzywa, czyli ogórki, cebulę, paprykę, czy sałatę dokładamy po wyjęciu z piekarnika, podobnie, jak sosy na bazie majonezu i musztardy.
- Śledzie pod pierzynką to klasyk wszystkich imprez zimowych, począwszy od Bożego Narodzenia po ostatni dzień karnawału. Sałatka ta znana także jest pod nazwą szuba. Jest niezwykle efektowna, należy podawać ją w przezroczystej dużej misce, tak aby wszystkie warstwy były na widoku. Aby przygotować śledzie pod pierzynką należy ugotować marchew i ziemniaki. Następnie marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, a ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę. Buraki gotujemy i także ścieramy przy pomocy tarki, możemy kupić także gotowe, starte buraki w słoiku. Musimy także ugotować jajka i je posiekać. Do śledzi pod pierzynką wykorzystamy również świeże lub suszone zioła, cebulę pokrojoną w drobne piórka oraz majonez wymieszany z ziołami, solą, pieprzem i jogurtem naturalnym. Na samym dnie przeźroczystego naczynia układamy filety śledziowe zwinięte w rulony. Cebulę układamy pomiędzy filetami i całość przykrywamy warstwą startej marchewki, a następnie kolejną warstwę, którą są ziemniaki. W ten sposób ułożone składniki przykrywamy warstwą majonezu wymieszanego z jogurtem i ziołami. Następnie układamy warstwę buraczków i ewentualnie kukurydzę z puszki, jeśli ktoś lubi. Nakładamy warstwę składającą się z posiekanych jajek. Na koniec układamy grubą warstwę majonezu z jogurtem i dekorujemy całość świeżymi ziołami. Efektowna szuba gotowa!
Przekąski sylwestrowe to zdecydowanie jeden z najważniejszych punktów wieczoru. Zadowoleni i syci goście będą mogli bawić się w szampańskich nastrojach do białego rana!