Polacy są mistrzami w grillowaniu. Gdy tylko nadchodzi wiosna, temperatury idą w górę a przyroda budzi się do życia – zaczyna się sezon na imprezy i spotkania przy grillu. Żadna wizyta znajomych ani impreza rodzinna nie mogą odbyć się bez tego ważnego rytuału i pysznych potraw wzbudzających zachwyt wszystkich zaproszonych gości. Jedzenie z grilla ma charakterystyczny smak a spotkanie na świeżym powietrzu sprawia, że jemy chętniej. Tradycyjnie na grillu przyrządzamy mięsa ale coraz częściej wybieramy również ryby. Grillujemy także warzywa, które stanowią pyszną przekąskę. Do dań głównych idealnie pasują również rozmaite sałatki i surówki. Wiele dań przyrządzimy z łatwością i w ekspresowym tempie. Zacznijmy więc wielkie grillowanie!
Żeberka z grilla
Żeberka są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań gdy myślimy o spotkaniu przy grillu. Są proste do zrobienia, ponadto można przygotować różne rodzaje marynat dzięki czemu za każdym razem uzyskamy zupełnie inny smak. To również danie pyszne, pożywne i lubiane przez wszystkich.
Do tego przepisu będziemy potrzebować następujących składników: ok. 2 kg surowych żeberek z kością, 3 łyżki brązowego cukru (ewentualnie miodu), łyżkę soli, 3 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pikantnej papryki, łyżkę czosnku granulowanego, po łyżeczce gorczycy i mielonego czarnego pieprzu, pół szklanki pikantnego ketchupu oraz ćwierć szklanki oleju.
Przygotowania zaczynamy od umycia i osuszenia żeberek oraz ich pokrojenia na porcje. Następnie wszystkie przyprawy wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Nacieramy żeberka i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy ketchup i olej, ponownie mieszamy w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Dzięki temu mięso idealnie się zamarynuje.
Żeberka smażymy na dobrze rozgrzanym grillu po około 15 minut na każdą stronę. Czas smażenia zależy od grubości mięsa – jeśli płaty są cienkie, wystarczy kwadrans. Natomiast jeżeli mięso jest grubsze, zapewne będziemy musieli smażyć je nieco dłużej.
Ryba z grilla
Jeśli chodzi o dania z grilla, ryby nadają się wręcz idealnie. Są przepyszną alternatywą dla potraw mięsnych takich jak wspomniane żeberka, karkówka czy kiełbaski. Organizując spotkanie dla rodziny czy znajomych, możemy przygotować na grilla zarówno mięso jak i ryby a na pewno wszyscy goście docenią nasze starania. Ryba z grilla to przede wszystkim delikatny i niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do naszego przepisu idealnie nada się na przykład pstrąg albo dorada (potrzebujemy około półkilogramowej ryby na jedną porcję). Oprócz tego będziemy potrzebować połówkę cytryny, sól i pieprz do smaku, ząbek czosnku, łyżkę oliwy oraz kilka gałązek natki pietruszki i ulubionych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek).
Wykonanie przepisu zaczynamy od oczyszczenia ryb, dokładnego opłukania i osuszenia. Następnie na każdym boku ryby wykonujemy kilka nacięć nożem (na głębokość około pół centymetra). Doprawiamy solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka ryby wkładamy dwa plasterki cytryny, pokrojony na pół ząbek czosnku, pietruszkę i zioła. Rybę smarujemy dokładnie oliwą. Ryby kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Uważamy by nie wysuszyć mięsa. Na koniec skrapiamy cytryną i możemy podawać danie gościom.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Każde spotkanie przy grillu wypada uczcić nie tylko daniem głównym ale również znakomitymi dodatkami, które idealnie uzupełnią smak grillowanych potraw. Takim właśnie dodatkiem będzie pyszna sałatka – w tym przypadku przyrządzimy ją z kapusty pekińskiej.
Głównym składnikiem będzie oczywiście kapusta ale dodamy jeszcze: dwie papryki (czerwoną i zieloną), zielonego ogórka, puszkę kukurydzy konserwowej, ser feta, pęczek koperku, oliwę z oliwek i ocet winny.
Zaczynamy od umycia i osuszenia warzyw. Następnie siekamy kapustę i koperek, papryki i ser feta kroimy w kostkę a ogórka w plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy kukurydzę z puszki (wcześniej odsączając ją z zalewy) i starannie mieszamy.
Teraz przygotowujemy sos do sałatki: odmierzamy kilka łyżek oliwy, odrobinę octu winnego i odrobinę wody, mieszamy. Takim sosem polewamy składniki sałatki i doprawiamy do smaku solą.
Grillowane szparagi
Innym świetnym dodatkiem do mięs i potraw z grilla (lub nawet osobnym daniem) będą grillowane szparagi. W Polsce od kilku lat odkrywamy ich przepyszny smak oraz wysokie wartości odżywcze. Szparagi są bardzo dobre, lekkie a także zdrowe. Jedzmy ich zatem jak najwięcej! Oprócz szparagów (ilość według liczby gości i uznania) będziemy potrzebujemy oliwy z oliwek, sosu sojowego, ząbek czosnku oraz sól i pieprz.
Na początek myjemy szparagi i usuwamy ich zdrewniałe łodygi. Do szparagów przygotowujemy specjalną marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek i sosu sojowego, dodajemy też sprasowany ząbek czosnku. Aby była idealna, musimy wstawić ją na kilka godzin do lodówki.
Szparagi nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Smarujemy przyrządzoną wcześniej marynatą. Do grillowania szparagów przydadzą się tacki jednorazowe. Oprószamy warzywa solą i pieprzem a następnie pieczemy od 6 do 8 minut na każdej ze stron.
Zaprezentowane dania są bardzo łatwe do wykonania a jednocześnie niezwykle smaczne. Dzięki nim każde spotkanie przy grillu będzie wartym zapamiętania przeżyciem. Smacznego!