W ostatnim czasie bardzo modne staje się przygotowywanie zdrowszych zamienników tradycyjnych przekąsek. Dotyczy to zarówno słodyczy i ciast – hitem jest np. brownie z fasoli lub ciasto z kukurydzy, jak i słonych przysmaków. Zamiast kupować kolejną paczkę tłustych, tuczących czipsów, wiele osób decyduje się np. na pieczoną ciecierzycę z przyprawami. Zdrowy trend obejmuje coraz więcej różnych kulinarnych obszarów, co w gruncie rzeczy jest dla nas bardzo korzystne. Dzięki tego typu zamiennikom, możemy nie tylko poznać zupełnie nowe smaki, przeprowadzić ekscytujące eksperymenty w kuchni, ale także zrobić coś dobrego dla naszego zdrowia. Istnieją zamienniki ciast i chrupek, a co z letnim przysmakiem? Czy istnieje jakaś alternatywa dla orzeźwiających lodów?
Letni przysmak
Lody to jedna z najbardziej uniwersalnych przekąsek. Chyba nie ma osoby, która latem nie miała nigdy ochoty wybrać się do lodziarni i zjeść jedną (a zwykle nie tylko jedną) gałkę ulubionych lodów. Wśród smakołyków lody wyróżniają się ogromną różnorodnością – dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie. Są one dostępne w różnych postaciach – na patyku, w pudełku, w wafelku. Do wyboru, do koloru. Do tego istne zatrzęsienie różnorodnych smaków. Jedynym problemem, jaki dotyczy lodów jest ich duża kaloryczność. Większość z nich opiera się na dużych ilościach tłustej śmietany oraz sporych porcjach cukru. W związku z tym, takie przyjemności nie zawsze można realizować. Osoby starające się zgubić kilka kilogramów muszą niestety unikać lodziarni. Istnieje jednak pewne rozwiązanie, które być może skutecznie uszczęśliwi prawdziwych amatorów lodów, którzy aktualnie podjęli trud przejścia na dietę o niższym poziomie kalorii.
Zdrowsze zamienniki
Pierwsze, co poleca się osobom dbającym o linię, to zwykle rezygnacja ze słodyczy na rzecz większej ilości owoców. W przypadku lodów, można zastosować się do tego zastosować, jednocześnie wcale nie rezygnując z jedzenia lodów. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą sorbetów! Sorbety to lody przygotowywane głównie z mrożonych owoców. Świetną bazą jest zmiksowany dojrzały banan – potrafi on nadać lodom niezwykle kremową konsystencję. Rolę tę dobrze spełni także miękkie awokado. Przy jego wyborze warto jednak zwrócić uwagę na to, by na jego skórce nie było jeszcze brązowych plamek. W zależności od tego, jakie mamy preferencje smakowe, jako smak przewodni możemy wybrać różne owoce. Świetną propozycją jest np. sorbet truskawkowy, lub sorbet z mango. Dla osób lubiących nieco kwaśniejsze smaki, dobrze sprawdzi się np. kiwi lub czarna porzeczka. W większości przepisów składniki na sorbet ograniczają się do owoców i cukru. W celu ograniczenia kaloryczności warto stosować zamienniki cukru, takie jak erytrytol, ewentualnie odrobinę miodu. W przypadku wyjątkowo słodkich owoców, dodatkowe dosładzanie można całkowicie pominąć. Warto przestawić się na smak naturalnej słodyczy zawartej w owocach. Należy pamiętać, że im dojrzalsze owoce dodamy, tym lody będą słodsze. Składniki wystarczy dokładnie zmiksować, a następnie umieścić na parę godzin w zamrażalniku. Dla fanów lodów śmietankowych lub czekoladowych również można stworzyć coś smacznego, co będzie stanowić godne zastępstwo tradycyjnych przysmaków. Do tego celu można użyć jogurtu naturalnego. Lody stworzone na jego postawie można ulepszać poprzez dodanie kakao, miodu, czy soku z cytryny. Wystarczy je tylko dokładnie wymieszać i włożyć do zamrażalnika. Po kilku godzinach, lody będą gotowe. Jest to świetna, chłodna przekąska na lato, która będzie prawdziwym wybawieniem dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy, a także dla tych, które po prostu szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych posiłków.