W każdej zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie powinny znaleźć się produkty o dużej zawartości żelaza. Pierwiastek ten jest bardzo ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najlepsza przyswajalność żelaza jest poprzez dostarczanie go pod postacią pokarmu. Dlatego tak ważne jest, aby w naszym jadłospisie znalazły się produkty bogate w ten pierwiastek.
Co to jest żelazo i jaką rolę pełni?
Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w naszym organizmie, który odpowiada za jego prawidłowe funkcjonowanie. Najważniejszą jego rolą jest udział w procesie produkcji erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Erytrocyty odpowiadają za transport hemoglobiny, która dotlenia każdą jedną komórkę naszego ciała. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zależne od takich czynników jak : płeć, wiek, a nawet nasz obecny stan zdrowia. Dorosłe kobiety potrzebują dostarczyć dziennie dwa razy więcej tego pierwiastka niż mężczyźni.
Produkty bogate w żelazo
Żelazo najlepiej wchłania się ze spożywanych produktów, dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w ten cenny pierwiastek. Z pożywieniem możemy dostarczyć dwa rodzaje żelaza: hemowe ( pochodzenia zwierzęcego) oraz niehemowe ( pochodzenia roślinnego). Zdecydowanie lepiej i szybciej przyswajane jest żelazo hemowe znajdujące się np. w produktach mięsnych. W jakich produktach znajdziemy duże ilości żelaza? Otóż pierwiastek ten występuje w : owocach, warzywach, orzechach, mięcie, żółtkach jaj. Bardzo duże pokłady żelaza znajdziemy
- wątróbce ( wieprzowa, wołowa, drobiowa)
- kakao
- soja
- fasola
- otręby pszenne
- ryby
- brokuły
- szpinak
Niedokrwistość
Niedokrwistość, czyli anemia to choroba, w której masa krwinek czerwonych i hemoglobiny jest niewystarczająca do prawidłowego dotlenienia całego organizmu. Główną jej przyczyną jest właśnie niedobór żelaza. Osoby, które znajdują się w grupie ryzyka tej choroby to głównie osoby starsze, przewlekle chore lub kobiety w okresie ciąży. Objawy anemii to m.in.:
- szybkie męczenie się organizmu
- bóle i zawroty głowy
- brak energii i osłabienie
- problemy z koncentracja
- bladość
- skurcze nóg
Objawy anemii mogą być przeróżne i występować pojedynczo lub grupowo. Jest wiele rodzajów anemii dających różne objawy.
Anemię stwierdza się na podstawie badań z krwi takich jak : morfologia krwi, OB czy stężenia żelaza we krwi.
Leczenie anemii
Leczenie anemii jest bardzo różne w zależności od jej rodzaju. Jeżeli jest ona spowodowana niedoborem żelaza, wtedy musimy włączyć dobrze zbilansowaną dietę ( bogatą w produkty zawierające duże ilości żelaza) oraz suplementację preparatami zawierającymi ten pierwiastek. Niedokrwistość ( anemia) to choroba, która nie leczona jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu. Może doprowadzić nawet do niewydolności układu krążenia, a dokładnie serca. Jednak wcześnie wykryta i odpowiednio leczona nie jest groźna dla naszego zdrowia. Zdecydowanie anemia to taki rodzaj choroby, której pojawienia możemy uniknąć poprzez odpowiednią profilaktykę. Zdecydowanie zdrowa i dobrze zbilansowana dieta nam w tym pomogą. Powinniśmy także pamiętać, że zanim sięgniemy po suplementację ( żelazo z apteki) warto najpierw zbadać sobie poziom żelaza we krwi i zasięgnąć porady specjalisty ( np. lekarz rodzinny), aby stwierdził czy przyjmowanie suplementów jest konieczne czy wystarczy tylko zmiana diety. Pamiętajmy, że żelazo zawarte w pożywieniu najlepiej się wchłania.