Dlaczego warto jeść cytrusy?

W okresie zimowym nie ma zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o sezonowe warzywa czy owoce. Jest to jednak czas, w którym w sklepach można znaleźć sporo cytrusów. Są one w tym okresie najsmaczniejsze, dlatego warto z tego korzystać, zwłaszcza, że cechują się one niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowią świetną bazę soków, skutecznie podbijają smak niektórych potraw, a także stanowią świetny dodatek do herbaty. Najbardziej znaną właściwością większości cytrusów jest duża zawartość witaminy C, które korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Nie jest to jednak jedyna zaleta owoców tego rodzaju. Wiele z nich pozwala również oczyścić organizm z toksyn oraz korzystnie wpływa na inne funkcjonalne układy.

Właściwości grejpfruta

Najzdrowszym, niedocenianym cytrusem jest grejpfrut. Poza witaminą C, zawiera on także spore ilości witaminy A, witaminy z grupy B, mangan, magnez, potas oraz fosfor. Dodatkowo za sprawą zawartych z nim enzymów może wspomagać procesy trawienne. Osoby, które dbają o linię zdecydowanie powinny się tym tematem zainteresować. Co więcej, zawarte w grejpfrutach flawonoidy oraz naringina (występująca głównie w białych błonkach owocu) wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Właściwości pomarańczy

Bardziej popularnym i chętniej jadanym owocem z grupy cytrusów jest pomarańcza. Jest ona smaczniejsza niż grejpfrut, ponieważ nie posiada charakterystycznego gorzkawego posmaku. Podobnie jak grejpfrut jest ona bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu i flawonoidów. Ponadto, zawiera również beta-karoten, wapń, miedź i błonnik pokarmowy. Jedzenie pomarańczy jest zalecane osobom zmagającym się ze skłonnością do kamicy nerkowej. Pomarańcze skutecznie zmniejszają krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego, przez co pośrednio zapobiegają tworzeniu się kamieni.

Właściwości mandarynek

Z kolei mandarynki – najmniejsze i najbardziej dostępne z cytrusów są zalecane osobom z problemami z układem krwionośnym, a także z cukrzycą czy otyłością. Systematyczne jedzenie mandarynek może też korzystnie wpłynąć na nasz wzrok i stan skóry. Bogaty skład tego rodzaju owoców wykazuje tez właściwości antyoksydacyjne, co może skutecznie wspomagać działania profilaktyczne związane z zapobieżeniem wystąpienia chorób nowotworowych.

Właściwości cytryny

Najczęściej stosowany cytrus, wykorzystywany w Polsce szczególnie często jako dodatek do herbaty to cytryna. Cechuje się ona wysoką zawartością witamin, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Owoc ten korzystnie wpływa na procesy trawienne, a także oczyszcza organizm z toksyn. Podobnie jak pomelo ma ona właściwości alkalizujące. Owoce te są zalecane dla osób zmagających się ze zgagą i innymi problemami związanymi z układem trawiennym.

Właściwości pomelo

Pomelo podobnie jak grejpfrut nie jest zbyt popularnym owocem, a szkoda, ponieważ również ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest ono najbogatszym z cytrusów źródłem witaminy C. Dodatkowo, zawiera ono duże ilości potasu, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową w organizmie. Podobnie jak w przypadku innych cytrusów, zawarte w pomelo bioflawonoidy znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych w komórkach.

Ogólne działanie cytrusów na organizm

Każdy z wymienionych cytrusów bardzo korzystnie wpływa na układ immunologiczny, którego wspomaganie jest niezwykle istotne nie tylko w okresie jesienno – zimowym, ale przez cały rok. Jedzenie odpowiedniej ilości cytrusów pozwoli nam zbudować silną barierę chroniącą organizm przed wszelkiego rodzaju infekcjami – organizm nabędzie lepszą zdolność obrony przed chorobami. Dodatkowo owoce cytrusowe są doskonałym wyborem dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy, gdyż cechują się niskim indeksem glikemicznym, co jest korzystne również u osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Warto dbać o obecność różnych cytrusów w diecie, ponieważ pozwalają one na systematyczne pozbywanie się toksyn oraz utrzymanie układu trawiennego w dobrej kondycji.