Nie tylko czerwone korale z jarzębiny. Jest również i prozdrowotna nalewka.

Nalewka z jarzębiny inaczej nazywana jest jarzębiakiem. Oczywiście wykorzystuje się do niej gorzko-kwaśne owoce pospolitej w Polsce jarzębiny, jednak sama nalewka pospolitą nie jest. Jak się bowiem okazuje w czerwonej jarzębinie głównie kojarzonej z koralami znajduje się wiele witamin, które są dla nas niezbędne i bardzo korzystne.

Właściwości owoców jarzębiny

Czerwone owoce jarzębiny należy zbierać od końca sierpnia do zimy. Należy pamiętać, że surowe są niejadalne i trujące – zawierają szkodliwy kwas parasorbowy. Jeśli jednak na chwilę je zamrozić lub wrzucić do gorącej wody – blanszowanie – tracą trujące właściwości i gorzki smak. Polecamy z takiej jarzębiny przyrządzić przetwory, które zachowają wiele witamin z owoców.

Jakie właściwości mają owoce jarzębiny?
To źródło witaminy C, która bardzo dobrze się przyswaja dzięki obecności witaminy P. Jarzębina to także bogactwo witaminy A, a przy okazji i beta karotenu – którego zawiera dwa razy więcej niż marchewka . Dużo znajdziemy również witaminy E, K i B3, a także cukru sorbozy, garbników i pektynów.

Nalewka z jarzębiny – właściwości lecznicze

Na co pomaga taka nalewka? Głównie stosuje się ją przy niewielkich nieżytach jelitach lub jako środek pomocniczy przy tej dolegliwości. Zastosowanie znajduje przy różnych schorzeniach wątroby, gdyż ma właściwości odtruwające wątrobę. Można ją również z sukcesem stosować przy przewlekłych biegunkach i chorobach pęcherza żółciowego. Czasami niektórzy polecają ją przy zapobieganiu infekcjom dróg moczowych ze względu na zawartość witaminy C jak i niewielkie działanie moczopędne.

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Podany jest tu przepis na około 2-3 butelek.
Aby przygotować nalewkę należy dojrzałe owoce jarzębiny włożyć na całą dobę do zamrażarki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i przełożyć do słoja, który zalewamy spirytusem. Takie owoce pozostawiamy na 4-5 miesięcy, w słonecznym miejscu.
Po upływie tego czasu zlewamy nalew. Na 1 litr nalewu przygotowujemy 870 ml wody zagotowanej z cukrem – od 150 do 300 gram zależnie od pożądanej słodkości nalewki.
Wystudzoną wodę z cukrem łączymy z nalewem i odstawiamy na 4-6 tygodni w zamkniętym pojemniku. Po upływie tego czasu nalewkę trzeba przefiltrować i rozlać do butelek. Te również odstawiamy, jednak na 6 miesięcy.
Dopiero po 6 miesiącach leżakowania nalewka jest gotowa.