Cholesterol
Normy cholesterolu to kwestia indywidualna, zależna od wieku czy chorób przewlekłych. Przyczyną zbyt wysokiego poziomu cholesterolu mogą być uwarunkowania genetyczne zwłaszcza w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej i niezdrowego sposobu odżywiania. Skutkiem złych wyników, mogą być różne choroby, np.: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, choroba wieńcowa czy ostre zapalenie trzustki. Często wysoki poziom cholesterolu długi czas nie daje objawów. Sygnałem do badania powinna być przede wszystkim zbyt wysoka masa ciała. Nieprawidłowe wyniki przede wszystkim powinny skłonić chorego do zmiany stylu życia codziennego. Chory powinien zwiększyć aktywność fizyczną, a także sposób odżywiania.
Dieta na wysoki poziom cholesterolu
W celu obniżenia całkowitego stężenia cholesterolu we krwi, należy stosować się do zasad diety antycholesterolowej. Do głównych zasad odżywiania należy przede wszystkim ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych, tłustych wyrobów mleczarskich czy jaj. Należy wprowadzić do jadłospisu ryby, zwłaszcza te tłuste. Nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w produktach zwierzęcych, powinniśmy zastąpić tłuszczami roślinnymi. Powinniśmy również spożywać więcej produktów bogatych w błonnik, mianowicie – warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kasze czy pełnoziarniste pieczywo. Warto także wyeliminować rzeczy zawierające tłuszcze trans, czyli gotowe, wytwarzane przemysłowo ciasta czy inne słodycze, ale również gotowe dania w proszku czy typu fast food. Zrezygnujmy na tyle, ile to możliwe z soli, a także smażenia. Starajmy się przygotować posiłki poprzez duszenie lub pieczenie. Wybierajmy chude mięso, jogurty, twarogi i świeże, naturalne soki.
Niektóre witaminy i związki chemiczne także są w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu. Należą do nich np.: witamina E, która zwiększa krzepliwość krwi i rozkurcza naczynia krwionośne, a także zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ścianach tętnic; witamina C, zapobiegająca przyleganiu tłuszczów do ścianek tętnic. Pamiętajmy również o niekorzystnym wpływie alkoholu na nasz organizm, jednorazowe spożycie go może być przyczyną ostrego zapalenia trzustki. W walce z wysokim cholesterolem pomocna będzie również dieta śródziemnomorska lub wegetariańska. Pierwsza z nich, uznawana jest za dietę przeciwmiażdżycową, chroniącą serce ze względu na niskie spożycie tłuszczów zwierzęcych. Natomiast jadłospis oparty na produktach roślinnych korzystnie wpływa na układ krążenia, ze względu na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy. Istotne jest, aby dieta była zbilansowana. Zalecane jest również stosowanie witaminy B12, jako suplementu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu krążenia.
Niezależnie od diety, zalecane jest także zwiększenie aktywności fizycznej chociaż do pięciu razy w tygodniu po 30 minut. Dla podniesienia dobrego poziomu cholesterolu we krwi najlepsze są ćwiczenia odpowiednio przystosowane do kondycji danej osoby. Są to najczęściej ćwiczenia aerobowe, przy których używa się dużych grup mięśni, np.: jogging, długie spacer, bieganie, pływanie czy jazda na rowerze. Możemy ćwiczyć zarówno na siłowni jak i w domu, czy na świeżym powietrzu. Najważniejsze, żeby robić to, co sprawia nam ogromną przyjemność i satysfakcję, wtedy mamy pewność, że wytrwamy dłużej w swoich postanowieniach. Wysiłek najlepiej wprowadzać stopniowo, zwłaszcza jeśli do tej pory prowadziliśmy siedzący tryb życia.
Podsumowanie
Cholesterol pełni w organizmie ogrom ważnych funkcji. Przede wszystkim jest podstawowym budulcem błon komórkowych. Bierze także udział w produkcji hormonów antystresowych, ułatwia też trawienie tłuszczów i wydalanie toksyn, dlatego tak ważne jest utrzymywanie go na dobrym poziomie.