Dieta owsiankowa – idealny sposób na odchudzanie

Dieta owsiankowa to jedna z opcji na zgubienie kilku zbędnych kilogramów. Stała się popularna głównie dlatego, że jest skuteczna i wyjątkowo prosta. Po pierwsze, do jej przeprowadzenia nie potrzeba wyszukanych składników ani receptur. Po drugie, wcale nie wiąże się z rezygnacją ze smacznych posiłków (o ile lubimy płatki owsiane). I po trzecie, nie trwa aż tak długo.

Z czego wynika skuteczność diety owsiankowej?

Poza tym, że zdrowo jest jeść na śniadanie płatki owsiane, to posiłek taki na długo daje uczucie sytości. Po zjedzeniu owsianki, zawarte w niej włókno pokarmowe pęcznieje w żołądku, co „oszukuje” głód. Ponad to, błonnik ma wiele zalet istotnych dla zdrowia, ale też ważnych w diecie:

  • poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie,
  • ułatwia wiązanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii,
  • wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Brzmi jak idealny sposób na odchudzanie? Faktycznie efekty mogą być spektakularne – nawet 1-2kg mniej w tydzień!

Jak przeprowadzić dietę opartą o owsiankę?

Kluczem do skuteczności jest spożywanie zwykłych płatków owsianych. Górskie czy błyskawiczne są przetworzone i uboższe w składniki odżywcze, a czasem mają też dodatek cukru.
Dzienną porcję płatków (około pół szklanki) ugotować należy na mleku, które dostarczy brakującego wapnia i witaminy B12. Dobrze będzie każdy owsiankowy posiłek spożywać na ciepło, co spotęguje uczucie sytości. W zależności od wariantu diety (długości jej trwania), nasze menu możemy wzbogacić o pewne składniki – o tym poniżej.

Dieta jednodniowa

Polega na zjedzeniu co 2-3 godziny owsianki z dodatkiem ok. 2 łyżek otrąb. W sumie powinniśmy spożyć 5-6 niewielkich porcji. W ciągu dnia, gdy czujemy silny głód, można zjeść jakiś owoc lub wypić wodę z miodem i cytryną, ale powstrzymujemy się od innych produktów. Należy dużo pić – przede wszystkim wody, ewentualnie ziołowych naparów.
Taka krótka monodieta jest najbardziej bezpieczna. Wskazane, żeby od niej rozpocząć i przekonać się czy nie wpływa negatywnie na nasze samopoczucie. Bez większych wyrzeczeń, można zarządzić sobie taką dietę raz w tygodniu – np. w każdy poniedziałek. Efektu odchudzającego oczywiście się nie spodziewajmy, ale wieczorny odstający brzuch powinien zniknąć.

Dieta długoterminowa

Jeżeli jednodniową dietę owsiankową znosimy dobrze, możemy zmierzyć się z długoterminową. Trwa ona ok. 2 miesięcy i dzieli się na trzy etapy.
Pierwszy etap trwa tydzień i jest najtrudniejszy, bo to typowa monodieta. Każdego dnia, zjadamy min. 5 porcji przygotowanej rano owsianki i nic innego. Tym samym dostarczamy sobie jedynie ok. 1000-1300 kcal – jednocześnie chudniemy i oczyszczamy organizm.
Drugi etap to 4 tygodnie spożywania 3-4 porcji owsianki dziennie. Do diety, w porze obiadowej, włączamy teraz inne lekkostrawne produkty. Możemy jeść owoce i warzywa lub grillowane, chude mięso czy rybę. Pomimo urozmaicenia, kaloryczność nadal utrzymujemy na niskim poziomie, nie spożywamy słodyczy, alkoholu ani gazowanych napojów.
Trzeci i ostatni etap, to okres tzw. wychodzenia z diety – trwa ok. 2 tygodnie. Owsianka pozostaje w naszym menu co najmniej raz dziennie. Stopniowo przyzwyczajamy organizm do spożywania coraz obfitszych i różnorodnych posiłków – wprowadzamy nabiał, pieczywo, kasze i makarony. Istotne, żeby wszystkie dania były lekkostrawne.

Najważniejsze to świadome odchudzanie

Jak każdą dietę, tak i tą powinniśmy przeprowadzać świadomie. Jeśli zaobserwujemy jakieś niepokojące objawy (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, osłabienie, itp.) – natychmiast przerywamy! Długotrwałe utrzymywanie monodiety nigdy nie będzie zdrowe dla naszego organizmu. I choć owsianka bogata jest w wiele składników odżywczych, na dłuższą metę nie zaspokoi wszystkich potrzeb. Ponadto, stosując taką nisko kaloryczną dietę, powinniśmy znacznie ograniczyć aktywność fizyczną. Jeżeli tylko jesteśmy zdrowi, możemy sprawdzić na sobie ten sposób na odchudzanie – faktycznie jest jednym z najszybszych.