Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i zawsze powinno się o nim pamiętać. Dzięki śniadaniu możesz dostarczyć swojemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze, które dodadzą ci energii na cały dzień. Najpopularniejsze śniadanie w Polsce składa się z napoju typu herbata, kawa lub kakao oraz kanapek. Niektórzy na śniadanie spożywają równie często jajecznicę a także płatki z mlekiem. Są jednak również tacy którzy na przykład ze względu na pośpiech i brak czasu pomijają ten najważniejszy w ciągu dnia posiłek.
Dlaczego śniadanie jest ważne oraz jak je przygotować
24 kwietnia to Europejski Dzień Śniadania. Dzięki temu możemy sobie przypomnieć jak bardzo ważny i potrzebny jest ten posiłek. Organizm po całej nocy potrzebuje jedzenia i energii na cały dzień, dlatego nie powinno się pomijać śniadania. Dzięki spożyciu porannego posiłku twoja koncentracja, kreatywność oraz zdolności werbalne będą na zdecydowanie wyższym poziomie. Regularne spożywanie śniadania zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz chorobę wieńcową. Aby śniadanie przynosiło nam jak najwięcej korzyści powinno być zbilansowane a także zróżnicowane. Najlepiej aby w jego składzie pojawiły się wszystkie produkty z kategorii piramidy żywieniowej. Jeśli pominiesz ten posiłek po pewnym czasie poczujesz duży głód przez który możesz łatwiej ulegać niezdrowym pokusom żywieniowym, co wpływa niekorzystnie na zdrowie oraz sylwetkę. Poza tym będziesz miał problemy ze skupieniem uwagi oraz brakiem energii do działania. Śniadanie nie musi być nudne, wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronach poświęconym tej tematyce jak na przykład oqchnia.pl. Dzięki takim stronom zainspirujesz się do stworzenia dobrego i pożywnego posiłku.
Europejski dzień śniadania głosi hasło „Znajdź czas na śniadanie” i rzeczywiście każdy z nas codziennie powinien poświęcić chwilę na jego spożycie. Pożywne śniadanie dostarcza nam aż 25 % energii, która jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W tym roku Europejski Dzień Śniadania przypada na sobotę, jest to dzień w którym część z nas ma wolny dzień. Warto więc tego dnia zjeść porządne śniadanie i przekonać się o zaletach które przynosi. Do europejskiego dnia śniadania pozostało jednak jeszcze trochę czasu, warto więc już teraz spróbować włączyć śniadanie do swojego codziennego jadłospisu. Ten posiłek jest szczególnie ważny w diecie dziecka a także nastolatka. Ciało potrzebuje w tym czasie dostarczania odpowiedniej ilości witamin a także składników odżywczych. Dzięki temu dorastanie będzie przebiegało w odpowiedni sposób a dzieci wyrobią w sobie dobry nawyk jedzenia śniadania, który pozostanie z nimi na całe życie. Jeśli nie masz rano dużo czasu na przygotowanie tego posiłku poniżej znajdziesz kilka propozycji na szybkie, a także zdrowe śniadanie:
1. Owsianka z gruszką, składniki:
- kilka łyżek płatków owsianych
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- gruszka
- łyżka miodu
Dzień przed przygotowaniem namocz płatki w ciepłej wodzie. Rano zalej je jogurtem, dodaj gruszkę oraz miód a otrzymasz pyszną i pożywną owsiankę na śniadanie.
2. Kanapki z pastą z tuńczyka, składniki:
- pół puszki tuńczyka
- jedno jajko
- pół cebuli
- łyżeczka jogurtu
- chleb razowy
- ulubione przyprawy
Jajka ugotuj na twardo, następnie zmieszaj je z tuńczykiem, cebulą, jogurtem oraz dodaj ulubione przyprawy.
Powyższe pomysły na śniadania zajmują bardzo mało czasu w przygotowaniu, są pyszne a także zdrowe.
Zakończenie
Aby przygotować śniadanie nie potrzeba dużo czasu a warto o nim pamiętać ponieważ dostarcza nam energię, dzięki której możemy prawidłowo funkcjonować przez resztę dnia i mieć w sobie dużo siły. Nie warto zapominać o tym posiłku, ponieważ przynosi to wiele negatywnych skutków takich jak problemy z koncentracją, brak energii a także po pewnym czasie uczucie dużego głodu. Pamiętaj więc o śniadaniu na co dzień, a nie tylko w europejski dzień śniadania.