Być może trudno w to uwierzyć, ale w chorobach serca dietą można zrobić więcej niż leczeniem farmakologicznym. Jedną z największych bolączek naszej cywilizacji są choroby układu sercowo-naczyniowego. Duży wpływ na częstość ich występowania ma współczesny styl życia, stres, sposób odżywiania i niedostateczna ilość aktywności fizycznej. Zmiany miażdżycowe są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w naszym kraju. Powstawaniu zmian sprzyja wysoki poziom cholesterolu we krwi, otyłość i nadciśnienie. Każdą z tych przypadłości najczęściej leczy się farmakologicznie, jednak jest to bardzo trudne i wymaga stosowania złożonej terapii. Najczęściej jest to leczenie na całe życie. Tymczasem przyczyną tych dolegliwości jest głownie dostarczanie organizmowi więcej energii niż jest on w stanie przetworzyć.
Co powoduje choroby serca
Sprawcą chorób serca jest przede wszystkim nadmiar energii dostarczanej do organizmu wraz z pożywieniem. Winny jest temu nadmiar tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, jak również węglowodany głównie cukry proste do których zalicza się sacharoza czyli cukier spożywczy. Przyczyną powstawania problemów zdrowotnych serca jest także niedobór witamin z grupy B, E, C oraz błonnika pokarmowego. Z diety powinniśmy wykluczać tłuszcze zwierzęce, bardzo lubiany boczek, smalec i masło. Potrawy ciężkostrawne, smażone i słone. Sól a dokładnie jej nadmiar w organizmie jest jedną z kluczowych przyczyna chorób serca, dlatego ważne jest ograniczenie jej spożycia do maksymalnie 5 g na dobę. Istotna jest tu także podaż soli pochodzącej z gotowych produktów, której bardzo często nie bierzemy pod uwagę. Unikamy cukru i słodyczy,
Co jeść aby mieć zdrowe serce
Idealna dieta dla osób z problemami serca powinna być bogata w tłuszcze roślinne, najlepiej dodawana do potraw na surowo. Bogata w produkty zawierające dużo witaminy C i E i A. Dostarczać dużej ilości potasu, który obniża ciśnienie krwi, magnezu i wapnia, który zapobiega powstawaniu płytek miażdżycowych.
Zdrowemu sercu sprzyja spożywanie potraw gotowanych na parze, pieczonych na ruszcie, w folii, duszonych i smażonych bez dodatku tłuszczu.
Produkty zalecane:
- Pieczywo pełnoziarniste, typu graham, sporadycznie pszenne,
- Produkty zbożowe: płatki owsiane, grube kasze, ryż, makaron bez jajeczny, kiełki zbóż,
- Nabiał: mleko chude i jogurty, chudy twaróg,
- Ryby: tłuste ryby morskie: makrela, śledź mało solny,
- Mięso i wędliny: chude, drobiowe, królik, indyk, schab,
- Zupy: mleczne na chudym mleku, krupnik, jeżynowa,
- Tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, sojowy, rzepakowy,
- Owoce: cytrusy,, banany, morele, awokado, arbuz, sporadycznie orzechy laskowe, włoskie i migdały.
- Warzywa: Pomidory, brokuły, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste, marchewka, papryka, ziemniaki gotowane i pieczone.
- Napoje: słaba herbata, herbata zielona i czerwona, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne, wino czerwone w małej ilości,
- Desery i słodycze: Sałatki owocowe, galaretki, budynie i kisiele, biszkopty na białkach,
- Przyprawy: Wszystkie korzenne i ziołowe, z ograniczeniem soli do jednej płaskiej łyżeczki na dobę.
Im wcześniej rozpoczynamy karmienie naszego organizmu dietą zdrową dla serca tym większe szanse na silny organizm bez problemów zdrowotnych. Dieta przeciwmiażdżycowa to najlepsza profilaktyka chorób serca dla wszystkich, zalecana jest już po 40 roku życia a nawet wcześniej. Ponieważ choroby układu krążenia rozwijają się powoli, i bez widocznych objawów im wcześniej zaczniemy dbać o zdrowie naszego serca tym lepiej.