Podstawowym składnikiem chrupków kukurydzianych jest woda i mąka kukurydziana. Obydwa składniki miesza się i pod wpływem wysokiej temperatury uformowana masa zmienia się w chrupki. Do chrupków kukurydzianych dodaje się także sól dla wyrazistszego smaku oraz czasami olej. Czy można jeść chrupki kukurydziane na diecie i czy przekąska ta zawiera jakieś wartości odżywcze? A może warto zastąpić ją czymś innym?
Chrupki kukurydziane na diecie. Czy możesz je jeść?
Chrupki kukurydziane zawierają głównie węglowodany, tłuszcz oraz białko w niewielkich ilościach. W stu gramach przekąski znajduje się około 350 kalorii. To dosyć dużo i taka ilość nie wpływa znacznie na wagę. Jeśli ważysz około 50 kilogramów, musisz biegać około trzydzieści minut, żeby to spalić. Pamiętaj też, że tak, jak we wszystkim należy zachować umiar. Gdy będziesz zjadał jedno opakowanie takich kukurydzianych chrupek dziennie, taka sytuacja może już realnie wpłynąć na Twoją wagę. Nie ma potrzeby natomiast, abyś obsesyjnie liczył kalorie zjadane wraz z chrupkami. Nie przytyjesz od chrupek, tak jakbyś przytył zjadając frytki, chipsy lub popcorn. Ogólnie rzecz ujmując, chrupki kukurydziane są raczej dietetycznym produktem, dla osób zmagających się z pewnymi schorzeniami, o czym będzie mowa poniżej.
Czy można jeść chrupki kukurydziane na diecie?
Chrupki kukurydziane można jeść na diecie, zachowując zdrowy rozsądek. Jednak warto się zastanowić, czy taka przekąska jest wartościowa. Nie zawiera ona witamin i jest dość jałowa. Ponadto chrupki wpływają nieco negatywnie na stan jamy ustnej. Kukurydziana mąka w połączeniu z wodą, czyli składniki, z których jest zrobiona ta przekąska zalepiają przestrzenie między zębami. Dlatego tak ważne jest aby po zjedzeniu chrupków od razu umyć zęby, żeby nie narazić się na próchnicę.
Czym zastąpić chrupki kukurydziane?
Jałowy smak i małe wartości odżywcze sprawiają, że zwykłe chrupki kukurydziane mogą być mało zadowalającą przekąską. Są one na pewno lepszą alternatywą niż sklepowe słone paluszki, chipsy, popcorn i tym podobne smakołyki. Jeśli jednak jesteś na diecie, możesz wypróbować proste i zdrowe przekąski, bogate w witaminy. Jedną z takich przekąsek jest marchewka lub seler naciowy. Warzywa te kroimy i przygotowujemy do nich sos. Dla tych, którzy pilnują wagi najlepsze będą lekko pikantne sosy na bazie jogurtu naturalnego. Możemy też zrobić pastę do warzyw z awokado i przypraw. Awokado jest niezwykle bogate w składniki odżywcze i witaminy. Zawiera między innymi potas, żelazo, magnez, miedź. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B i witaminy: A, E, C i K. Awokado ma właściwości antyoksydacyjne i stanowi znacznie lepszą przegryzkę, w duecie z marchewką i selerem niż chrupki kukurydziane. Będzie też bardziej kaloryczne, dlatego zwróć baczną uwagę na zjadane ilości.
Chrupki kukurydziane. Zalety.
Chrupki kukurydziane są idealne do tego, aby pomóc rozruszać układ trawienny po przebytej chorobie. Są wskazane dla osób cierpiących na przewlekłe biegunki, wymioty, czy infekcje grypopodobne, gdzie ciężko zmusić się do przełknięcia czegokolwiek. Są one równie często podawane małym dzieciom, które zarażone są rotawirusami, wywołującymi właśnie wymioty i biegunki. Chrupki kukurydziane wiążą treść żołądkową, nie powodując przy tym dolegliwości. Jeśli jednak jesteś na diecie, powinieneś sięgać po bardziej wartościowe produkty. Oczywiście nie zaszkodzi, gdy od czasu do czasu zjesz trochę tej przekąski, pamiętając by zachować umiar.