Odchudzanie, dieta Dukana
Odchudzanie często kojarzy się nam z pewnymi wyrzeczeniami, głodówkami, do których ciężko się zmobilizować.Jest procesem, który polega na zmniejszeniu masy, w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki. W ujęciu biologicznym, proces ten zmierza do poprawy trawienia, spalaniu tkanki tłuszczowej i tworzeniu mięśniowej, a w efekcie końcowym do całkowitej zmiany odżywiania. Natomiast w ujęciu psychologicznym odchudzanie wywołuje ogromną radość, podwyższenie własnej samooceny oraz wzrost wiary we własne możliwości. W dzisiejszych czasach wyróżnia się wiele różnorodnych sposobów odżywania. Najczęściej, chcąc szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów, sięgamy po pierwszą, lepszą bez zagłębienia się w detale diety. W artykule przedstawię i wprowadzę was w zasady i tajemnice ciekawej diety – diety Dukana.
Dieta Dukana – zasady
Dieta Dukana już od wielu lat cieszy się ogromną popularnością. Stworzona została przez Pierre’a Dukana, francuskiego dietetyka. Należy do diet wysokobiałkowych i kusi szybką utratą zbędnych kilogramów. Polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów i tłuszczów. W trakcie odżywiania nie wolno spożywać słodyczy i pić alkoholu. Dieta Dukana składa się z czterech zasad. Pierwsza z nich – faza uderzeniowa, ma na celu spowodowanie szybkiej utraty masy ciała, aby zmotywować osobę do dalszego działania. Obejmuje spożywanie wyłącznie produktów białkowych o niskiej zawartości tłuszczu. Nie wolno zapomnieć o nawodnieniu organizmu, powinno się pić dużą ilość płynów, w szczególności wodę.
Pierwsza faza trwa zazwyczaj 5 dni, jednak nie zaleca się dłużej niż 10 dni.
Druga, to faza naprzemienna, w której do produktów białkowych możemy dołączyć warzywa, jedząc je co drugi dzień. Nie powinno spożywać się fasoli, grochu, soczewicy i ciecierzycy. Ten etap diety powinien trwać aż do osiągnięcia pożądanej wagi przez pacjenta.
Trzecia faza – utrwalenia, to moment, w którym swój jadłospis możemy uzupełnić owocami, pieczywem pełnoziarnistym, i skrobią. Pamiętajmy, ze jeden dzień w tygodniu jemy samo białko. Jej czas trwania zależy od dotychczasowych osiągnięć, mianowicie mnożymy ilość straconych kilogramów razy 10. Wynikiem jest liczba dni, przez które powinien trwać trzeci etap.
Czwarty etap, zwany czasem stabilizacji, to moment, który powinien trwać nieprzerwanie. Nie wyklucza on żadnych produktów, a raz w tygodniu należy wracać do pierwszej fazy – uderzeniowej i spożywać wyłącznie białko. Krótko przedstawię listę produktów, które możemy spożywać w poszczególnych fazach.
W pierwszej: chude mięso – drób, wieprzowina, wołowina; ryby i owoce morza; jaja; niskotłuszczowe produkty mleczne takie jak: mleko, jogurty, twaróg, serek wiejski. Natomiast w kolejnej – naprzemiennej włączamy niskokaloryczne warzywa: pomidor, ogórek, bakłażan, brokuł, brukselka, szparagi, sałaty, kapusty, cukinia, szpinak i jarmuż, dynia, cebula, por, fasolka szparagowa, marchew, a także kalafior. W trzeciej fazie utrwalenia: owoce z wyłączeniem bananów, winogron, fig i wiśni; pieczywo, brązowy ryż, kasze, warzywa skrobiowe, a także tłusty nabiał, czyli ser żółty.
Podsumowanie
Dieta Dukana jest popularna głównie wśród osób, które oczekują szybkich efektów. Zdania na temat jej bezpieczeństwa są podzielone. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia wszelakich objawów przed stosowaniem diety należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem, którzy doradzą, czy dieta Dukana jest odpowiednim sposobem walki ze zbędnymi kilogramami.