Dlaczego warto pić herbatę?
Jej picie ma wiele zalet. Wszystko zależy od tego, jaką herbatę wybierzesz, bo tych na rynku jest sporo. Musisz jednak pamiętać, że herbata herbacie nie równa. Najczęściej sięgamy po tę w torebkach. Jest ona najprostsza w zaparzeniu, ale też najgorszej jakości. Dlatego, jeśli herbata jest twoim ulubionym napojem, warto sięgać po tę lepszą jakościowo. Liściasta będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Jest zdrowsza i smaczniejsza. Do torebek producenci sypią zazwyczaj produkt gorszej jakości. Najczęściej są to przeleżane herbaty, które się nie sprzedały. Taki produkt utracił już i aromat i swoje właściwości. Dobra jakościowo herbata kosztuje więcej. Warto jednak w nią zainwestować, zamiast pić tę popularną i tanią, w której często można znaleźć tylko herbaciany pył.
Właściwości zdrowotne picia herbaty.
Istnieje cały szereg pozytywnych aspektów picia tego napoju. Należy jednak pamiętać, by robić to z umiarem. Dziennie wystarczy około pięciu szklanek. Niesłodzona będzie naturalnie pobudzać i działać korzystnie dla naszego organizmu. Co takiego daje nam herbata?
- Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Osoby, które piją herbatę, rzadziej chorują na serce. Już jedna filiżanka dziennie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału aż o 35%. To dzięki zawartym w niej flawonoidom. Redukują one stany zapalne organizmu i tym samym wpływają na obniżenie ryzyka chorób wieńcowych i niedokrwistości. Przeciwutleniacze zmniejszają też ryzyko udaru. - Spala tłuszcz.
Herbata, zwłaszcza zielona pobudza nasz układ trawienny do działania. Występujące w niej aminokwasy przyspieszają usuwanie nagromadzonej tkanki tłuszczowej i regulują przemianę tłuszczy w energię. Katechina i teina powodują, że organizm zużywa jej dużo więcej energii. - Zwiększa wytrzymałość.
Dzięki antyutleniaczom zawartym w herbacie, ciało w większym stopniu używa tłuszczu jako paliwa potrzebnego do ćwiczeń fizycznych. Mamy więcej siły, by dłużej wykonywać intensywny trening. - Chroni przed nowotworami.
Wolne rodniki hamują wzrost komórek nowotworowych. Uruchamiają też proces apoptozy, czyli program samozniszczenia komórek rakowych. Katechiny zatrzymują powstawanie nowych naczyń włosowatych, które zaopatrują chore komórki w cukier i tlen. To utrudnia rozwój choroby nowotworowej i zmniejsza ryzyko jego przerzutów. - Opóźnia starzenie.
Herbata to naturalny eliksir młodości. Antyoksydanty, witamina E oraz wolne rodniki w niej zawarte rewitalizują naszą skórę. Odbudowują i wpływają na elastyczność włókien kolagenowych. Herbata, zwłaszcza biała i zielona, zapewniają świeży wygląd skóry i wizualnie opóźniają starzenie. Picie herbaty chroni także komórki, które uległy nadmiernemu promieniowaniu ultrafioletowemu. Herbata jest więc naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. - Nawadnia organizm.
Pomimo tego, że zawiera kofeinę, doskonale nawadnia organizm. - Zmniejsza ryzyko chorób.
Hamuje występowanie choroby Parkinsona. Zmniejsza ryzyko rozwoju demencji starczej i choroby Alzheimera. Wspomaga terapię cukrzycy. Łagodzi skutki chorób skóry: łuszczycy, AZS i łupieżu. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zapobiega chorobom neurologicznym. Sprzyja koncentracji i rozwija procesy myślenia. Pobudza kreatywność. - Pomaga lepiej trawić cukry.
Ekstrakt z herbaty ogranicza wchłanianie skrobi i jej przyswajanie. Skrobia to cukier prosty, jego spożywanie przyspiesza odkładanie się tkanki tłuszczowej. Herbata obniża poziom tego cukru. To z kolei zmniejsza ryzyko pojawienia się hiperglikemii. - Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Teaflawiny zawarte w herbacianym napoju biorą udział w transporcie cholesterolu z jelita do układu krwionośnego. Decydują one o ilości pobieranego i rozprowadzanego po jelicie cholesterolu. Picie herbaty powoduje, że organizm pobiera dużo mniej cholesterolu niepożądanego. - Wzmacnia zęby i dziąsła.
Ze względu na dużą zawartość fluoru picie herbaty chroni zęby. Działa antybakteryjnie na jamę ustną i wspomaga utrzymanie jej higieny. Udowodniono też, że zapobiega próchnicy.
Herbata ma także funkcje społeczne, o których nie wolno nam zapominać. Jednoczymy się wokół herbaty. Sprzyja ona rozmowom, podkreśla naszą gościnność i rozgrzewa w mroźne, zimowe wieczory. Jej aromat sprzyja budowaniu serdecznej atmosfery, a jej picie jest po prostu przyjemne. Któż z nas w deszczowe dni nie lubi usiąść w fotelu z książką i kubkiem ulubionej herbaty?