Dieta, sposoby odżywiania
W dzisiejszych czasach temat diety, jest coraz częściej poruszany w naszym środowisku. W celu utrzymania naszego organizmu w dobrym stanie, każdy z nas powinien stosować zbilansowaną i zrównoważoną dietę. Takie odżywianie opiera się na spożywaniu zdrowych produktów, które dostarczają organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ludzie z upływem czasu zaczęli bardziej zwracać uwagę na swój jadłospis i jakość produktów. Coraz częściej pamiętają o sprawdzaniu składów rzeczy, które kupują, a także liczą spożywane kalorie.
Zdrowa, zbilansowana dieta
Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie, to podstawa zdrowia, a także dobrego samopoczucia. Pomaga osiągać dobre wyniki nie tylko w nauce czy pracy, ale również w spocie i życiu codziennym. Pamiętajmy, że sposób żywienia powinien przede wszystkim być dopasowany do każdego indywidualnie. Duży wpływ na wytrwaniu w diecie, ma zawarcie produktów w jadłospisie. Ważne jest, żebyśmy jedli to, co sprawia nam przyjemność i naprawdę nam smakuje. Kolejną ważną zasadą jest wprowadzenie różnorodności posiłków. Dania powinny być zróżnicowane i spożywane w przerwach nie dłuższych niż 3 godziny.
Warto pamiętać także o nawadnianiu organizmu, pijąc duże ilości wody – co najmniej 1,5l dziennie, unikając kolorowych, gazowanych i słodzonych napojów. Zdrowa dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które dostarczają wiele witamin. Unikajmy gotowych i przetworzonych dań, w szybki i łatwy sposób możemy przygotować wiele dań samodzielnie nawet na kilka dni do przodu. Warto wyeliminować również niezdrowe przekąski, takie jak: słodycze, ciastka, chipsy, a zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami – orzechami, ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. Ważne jest także ograniczenie spożywania soli na rzecz innych przypraw – pieprzu, kurkumy czy curry. Powinniśmy unikać tłustych gatunków mięs na rzecz cielęciny, mięsa z drobiu czy królika. Niezdrowe smażenie zastąpmy również pieczeniem czy duszeniem.
Źródłem zdrowych tłuszczy powinny być ryby morskie i oleje, na przykład rzepakowy lub lniany. Warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik, takie jak: zboża, otręby, kasze i pełnoziarniste, ciemne pieczywo. Warto pamiętać, że zły wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ma spożywanie alkoholu, dlatego powinniśmy go całkowicie wyeliminować lub ograniczyć do minimum. Do diety warto również dołączyć aktywność fizyczną (chociaż 30 minut dziennie). Odpowiednio dobrany sport sprzyja rozwojowi organizmu i zachowaniu zdrowia. Ruch rozwija mięśnie, wpływa na prawidłowy wzrost i kształt kości, rozwija układ krążeniowo – oddechowy, podnosi sprawność i wydolność fizyczną. Ważne jest, aby aktywność była systematyczna i sprawiała nam przyjemność.
Warto dietę wzbogacić w rodzinne spacery, jazdę na rowerze, bieganie, aerobik, fitness, pływanie, gimnastykę, jazdę na łyżworolkach, hulajnodze czy nartach. Do aktywności fizycznej możemy zaliczyć również prace w ogrodzie, takie jak: grabienie, pielenie, sadzenie niewielkich roślin czy drzew, sprzątanie zgrabionych liści, odśnieżanie, kopanie, a także koszenie. Pamiętajmy, że każde ćwiczenie powinno być poprzedzone rozgrzewką. Nie od dziś wiadomo, że aktywność fizyczna, to sprawdzona metoda na długie i zdrowe życie, dlatego powinna być obecna w życiu każdego człowieka niezależnie od wieku.
Podsumowanie
Reasumując, zdrowa i zbilansowana dieta to taka, dzięki której jesteśmy zdrowi, czujemy się lekko i mamy wystarczająco dużo energii do działania.